+31 (0)416-34 34 31  |  info@vankriekenkoffie.nl   |   Abonnement

Koffie in de Nederlandse taal: spreekwoorden en gezegden

De Nederlandse taal zit vol met verwijzingen naar koffie. Dat is niet gek natuurlijk als je kijkt naar onze geschiedenis vol koffiehandelaren. Misschien wel één van de bekendste eerste zinnen uit een Nederlands boek luidt: “Ik ben makelaar in koffie, en woon op de Lauriergracht No. 37” uit Max Havelaar van Multatuli (pseudoniem van Eduard Douwes Dekkers). Dit stamt uit 1860, maar in onze alledaagse taal gebruiken we ook veel spreekwoorden over koffie. In deze blog leggen we je uit wat deze uitspraken nu precies betekenen.

 

Bekende uitspraken over koffie

“Dat is koffiedik kijken”

Als iemand dit zegt, bedoelt hij dat de voorspelling nog erg onzeker is. Iemand kan hiermee impliceren dat hij verwacht dat de toekomst anders gaat lopen. Ter illustratie: “Of Max Verstappen na zijn vorige overwinning ook dit kampioenschap in de Formule 1 gaat winnen? Nou, dat is koffiedik kijken.” 

De oorsprong van deze uitdrukking ligt in de zogenoemde tasseografie, een oude vorm van waarzeggerij.De toekomst wordt voorspeld aan de hand van de contouren van de overgebleven koffie in de koffiemok.


“Dat is geen zuivere koffie”

Dit spreekwoord over koffie suggereert dat iets verdachts is. Deze zaak is niet te vertrouwen.  Bijvoorbeeld: “Zulke dure merken voor zo weinig geld? Dat moet wel namaak zijn. Dit is geen zuivere koffie.”

 

Een bakkie pleur of bakkie troost”

Deze uitspraak is enorm bekend en betekent ‘een kop koffie’. ‘Een bakkie troost’ betekent een kop koffie waar je troost van krijgt. Vroeger betekende ‘troost’ ook ‘steun’. Een warme kop koffie kan voor steun zorgen. Hetzelfde zie je bij whisky. Dit werd vroeger ook wel ‘troostwater’ genoemd. De herkomst van het woord ‘pleur’ is onduidelijk. Vermoedelijk komt het uit het Frans waar ‘pleurer’ huilen betekent. Een andere optie zou van de havenarbeiders komen die de grote, zware zakken koffiebonen op hun plek pleurden. 


“Dat is straffe koffie”

Straffe koffie betekent pittige, sterke koffie. Een dubbele espresso kan bijvoorbeeld als straffe koffie gezien worden. In sommige dialecten wordt straffe koffie ook gebruikt om aan te geven dat iets gewaagd of uitdagend is.


“Ik drink zwarte koffie”

Mensen die zwarte koffie drinken, drinken koffie zonder melk of suiker erin. Doe je er melk in, dan is de koffie ook niet meer zwart van kleur.

 

Minder bekende uitspraken over koffie

Naast de alledaagse uitspraken over koffie, zijn er ook minder bekende. We geven je een paar voorbeelden:


“Morgen bij de koffie”

Als iemand deze uitdrukking gebruikt, betekent dit meestal ‘nooit’.. Als voorbeeld: “Wanneer ik zijn boek terug breng? Morgen, bij de koffie!”

 

Door die koffie kan men de gazet lezen”

Deze koffie is erg slap. Een gazet is een ander woord voor de krant. Valt er koffie op de krant, dan kun je het normaal niet meer lezen. Als je toch door de koffie de krant kunt lezen, dan heb je erg slappe koffie gezet. 

 

Een bakkie pleur van Van Krieken zetten?

Wil je gratis straffe koffie proberen bij jou op kantoor? Vraag een gratis koffieproeverij aan bij. Vul het contactformulier in en we komen graag bij je langs.