+31 (0)416-34 34 31  |  info@vankriekenkoffie.nl   |   Abonnement

Tips en tricks voor de lekkerste koffie!

Koffie. Voor sommige mensen alleen een overlevingsmiddel om de dag door te komen, voor anderen een heerlijk warm drankje dat alle zintuigen laat prikkelen. Iedereen geniet van zijn of haar bakje koffie op hun eigen manier, maar hoe zet je nu het beste kopje koffie? Wij geven je 5 tips hoe jij ervoor kunt zorgen dat jouw kopje koffie het beste moment van de dag wordt!

Koffie tips en tricks

Koffiebonen

Koffiebonen zijn je basis. Voor een goed bakje koffie heb je goede, lekkere koffiebonen nodig. Maar welke koffiebonen zijn nu goed? Voor de smaak, maar vooral voor de levensduur van je machine is het belangrijk om een goede bewuste keuze te maken in koffiebonen. Iedere koffieboon bevat natuurlijke vetten, maar de één bevat meer vetten dan de andere. Daarom maken we onderscheid tussen droge en vette koffiebonen.

 

Nadelen van vette koffiebonen

 • De vettige laag van de bonen laat een spoor achter in je machine. Hierdoor moet je de machine vaker reinigen en grondig onderhouden.
 • De smaak van je koffie wordt vlakker doordat de doorvoer verstopt raakt.
 • De zetgroep kan slecht lopen omdat koffieresten blijven plakken tussen bewegende delen.
 • De plek waar je bonen gemalen worden kan dichtslibben waardoor er te weinig koffiebonen gemalen worden.

Het belang van een schone machine

Naast het kiezen van goede koffiebonen, is het natuurlijk ook belangrijk dat de koffiemachine optimaal werkt. Regelmatig onderhoud aan de machine helpt hierbij. Je hoeft echt niet iedere week een grondige onderhoudsbeurt te geven, maar zorg ervoor dat je een aantal stappen iedere week even doorloopt, zoals het:

 • Legen van de bak met het koffieresidu..
 • Afspoelen van je zetgroep met koud water.
 • Voorkomen van afspoelen met lauw water. Dat kan leiden tot het afspoelen van het machinevet, waardoor je de machine vaker moet invetten.
 • Doorspoelen van je machine met water.
  Schoonmaken van de lekbak.
 • Regelmatig ontkalken (bekijk onze reinigingsproducten).
 

Bewaren van koffiebonen

Je hebt de lekkerste koffiebonen voor jezelf uitgekozen (welke natuurlijk de bonen van Van Krieken zijn 😉 ). Hoe kun je deze het beste bewaren waardoor ze hun smaak behouden? In de meeste koffiemachines zit een luchtdichte bak voor de bonen zodat de smaak goed blijft. Heeft jouw koffiemachine die optie niet? Bewaar je koffiebonen dan in luchtdichte containers en zet deze op een koele en donkere plek. Bonen blijven langer goed dan gemalen koffie.

 

Warme kopjes

Wist je dat de temperatuur van je koffiekopje de smaak en temperatuur van je koffie kan beïnvloeden? Een voorverwarmd koffiekopje helpt je koffie langer warm te houden en alle smaken te behouden. Overweeg de aanschaf van een kopjeswarmer, of kies een koffiemachine uit waar een kopjeswarmer in zit zoals de Kalea Plus FM.

Probeer verschillende koffies uit!

Geen zin meer in je standaard ‘zwarte koffie’ in de ochtend? Kijk eens naar alternatieven! Probeer nieuwe dingen uit en ervaar hoe je je koffie nóg lekkerder kan maken. Experimenteer eens met de maalgraden en waterverhoudingen, of kies eens voor een kopje koffie met (haver)melk. Zin in iets zoets? Gooi er een lepeltje koffie siroop bij.
Kan het voor jou niet gek genoeg? Dan lichten we nog 5 verfrissende koffiedrankjes en meer variatie uit in een blogartikel. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Dus, hoe drink jij je koffie na het lezen van onze blog?