+31 (0)416-34 34 31  |  info@vankriekenkoffie.nl   |   Abonnement

De leukste weetjes over koffie

Koffie is veel meer dan alleen een drankje dat ons helpt ‘s ochtends wakker te worden. Het is een wereldwijde passie en een ritueel dat mensen over de hele wereld verbindt. Maar wist je dat er ook een heleboel interessante weetjes zijn over koffie? In dit artikel delen we enkele fascinerende feiten over je favoriete drankje. 

 

Koffieweetje 1: Geiten waren de eerste koffiedrinkers

Volgens een populaire legende ontdekten herders in Ethiopië koffie nadat ze hadden opgemerkt dat hun geiten energieker waren nadat ze bessen hadden gegeten van een bepaalde struik. Dit leidde tot de ontdekking van koffie, en zo begon de reis van deze geliefde drank.

Koffieweetje 2: De duurste koffie ter wereld

Luwak-koffie wordt geproduceerd uit koffiebonen die zijn gegeten en uitgescheiden door civetkatten. Het fermentatieproces in het spijsverteringsstelsel van de civetkat zou de smaak van de bonen veranderen en unieke aroma’s creëren. Deze exclusieve koffie heeft een prijskaartje dat hoger is dan je misschien zou verwachten. Per 500 gram betaal je tussen de €90,- en €450,-, afhankelijk van de kwaliteit van de Luwak.

 

Koffieweetje 3: Koffie op de zeebodem

In 2015 werd er een opmerkelijke ontdekking gedaan: een gezonken schip uit de 19e eeuw met ladingen koffie werd gevonden op de bodem van de oceaan. Ondanks de meer dan 150 jaar onder water, waren sommige koffiebonen nog steeds intact. Dat is pas een diepgevroren kopje geschiedenis!

 

Koffieweetje 4: De oorsprong van espresso

Espresso is een zeer geconcentreerde vorm van koffie die in korte tijd wordt bereid. Het woord “espresso” komt van het Italiaanse woord “esprimere”, wat “uitdrukken” betekent. Deze naam is afgeleid van de snelle bereidingsmethode waarbij heet water onder hoge druk door fijngemalen koffie wordt geperst.

Koffie voor kantoor

Koffieweetje 5: Koffie en de Verenigde Staten

Koffie heeft een speciale plek in het hart van veel Amerikanen. Wist je dat koffie tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog als een patriottische drank werd beschouwd? Thee, dat voornamelijk door de Britten werd geconsumeerd, werd vervangen door koffie als een daad van verzet.

 

Trek in koffie gekregen?

Na het lezen van al die koffieweetjes heb je nu vast zin in een lekker bakkie koffie. Wil je meer weten over onze eigen koffiebonen? Of ben je benieuwd naar ons assortiment van koffiemachines voor bedrijven? Wij beantwoorden je vragen graag!