+31 (0)416-34 34 31  |  info@vankriekenkoffie.nl   |   Abonnement

Is koffie gezond? Mythen en feiten

Koffie is een van de meest gedronken dranken in Nederland, maar hoe gezond is het eigenlijk? Op internet en op tv hoor je uiteenlopende verhalen: de één zegt dat het gezond is en diabetes tegengaat, de ander zegt juist dat het hartproblemen kan veroorzaken. Zoals bij alles, is te veel nooit goed. In deze blog leggen we je feiten voor over de koffie en gezondheid.

 

Droogt koffie uit?

Koffie wordt gemaakt van koffiebonen. Koffie bestaat uit warm water met een gemalen koffieboon. Volgens het Voedingscentrum verliest je lichaam niet meer vocht als je koffie drinkt. Je drinkt immers water met gemalen koffiebonen. Wel stimuleert de cafeïne je nieren waardoor je eerder naar de wc moet en dus eerder het vocht je lichaam verlaat. Je krijgt bij je espresso ook geen water voor vochtopname, maar om je smaak te neutraliseren. Zo proef je alle smaken van je lekkere bak koffie. Deze mythe is dus ontkracht. 

 

Van koffie word je alleen maar vermoeider

Veel mensen drinken koffie omdat ze het lekker vinden, maar ook omdat het ervoor zorgt dat ze ‘s ochtends extra energie hebben. Dat komt door de cafeïne in koffie. Dit zorgt er inderdaad voor dat je minder het gevoel hebt van vermoeidheid. Echter, dit effect is merkbaar tot ongeveer 2 koppen koffie per dag. Drink je meer? Dan kan cafeïne leiden tot prikkelbaarheid en weinig concentratie. De tolerantie voor cafeïne verschilt wel per persoon.Koffie werkt ontstekingsremmend

In een kop koffie zitten antioxidanten die helpen bij het verwerken van vet en suiker in je lichaam. Deze antioxidanten werken inderdaad ontstekingsremmend, maar het is geen medicijn. Het is een leuke bijvangst bij een heerlijke kop koffie. Antioxidanten komen vooral vrij bij warme, niet donker gebrande koffie.

 

Hoeveel kopjes koffie per dag?

Hier is geen exacte wetenschap voor. Bij Van Krieken Koffie houden we van koffie, maar niet iedereen drinkt 4 koppen koffie op een dag. Zoals bij alles: drink met mate. Want ook bij koffie geldt dat te veel niet goed is. Te veel cafeïne kan voor duizeligheid zorgen. Bij ongefilterde koffie kan cafestol meekomen. Te veel cafestol kan je cholesterol verhogen. Gelukkig wordt cafestol vaak uitgefilterd in filterkoffie. Het voedingscentrum raadt aan om maximaal 3 tot 4 koppen espresso te drinken. 

 

Gezonde bak koffie op kantoor

Ben je benieuwd naar de koffie van Van Krieken Koffie? Vraag gratis een koffieproeverij aan voor bij jou op kantoor. Neem contact met ons op voor meer informatie.