+31 (0)416-34 34 31  |  info@vankriekenkoffie.nl   |   Abonnement

Flat white vs. cappuccino. Wat is het verschil?

Bij het openslaan van de menukaart in een koffiezaak begint de paniek toe te slaan: wat is het verschil tussen een flat white en cappuccino? En dan bestaat er ook nog een latte, een latte macchiato en koffie verkeerd. In deze blog leggen we je de verschillen uit tussen deze verschillende soorten koffie. 

 

Wat is een cappuccino?

Waarschijnlijk is deze Italiaanse koffie het meest bekend bij iedereen. Een cappuccino bestaat uit een espresso met stoommelk en melkschuim. Soms wordt er kaneel of nootmuskaat op gedaan. De naam komt van de naam ‘kapucijnen’. Deze monniken dragen een mantel met dezelfde kleur als een cappuccino. Wist je dat je in Italië beter  geen cappuccino na 11 uur moet bestellen? Italianen drinken geen cappuccino na 11 uur omdat het te zwaar op de maag ligt.

 

Het verschil tussen een flat white en cappuccino

Het grote verschil zit hem in het melkschuim. Een flat white bestaat ook uit een espresso met melkschuim, maar dit melkschuim is vaak bruin van kleur. Door de populariteit van latte art is dit verschil tegenwoordig minder zichtbaar. Het melkschuim is bruiner omdat er minder melkschuim op zit dan op een cappuccino. 

 

Hoeveel melk zit er in een latte?

Een latte komt van het Italiaanse ‘caffè latte’. Dit betekent ‘melkkoffie’ en soms noemt men dit ook een ‘café au lait’. Een latte bevat meer melk dan een cappuccino en minder melkschuim. Een latte bestaat voor 2/3e uit melk met een klein schuimlaagje. Bij een cappuccino is de verhouding 50/50. Let op in Italië! Bestel je daar een latte? Dan kun je zomaar een glas melk krijgen. Bestel daarom altijd een caffè latte.

 

Het verschil tussen een latte en een Latte Macchiato

De ingrediënten zijn hetzelfde, maar de bereidingswijze is anders. Waar je bij een  caffè latte eerst een espresso zet en hier daarna melk bij voegt, is het bij een Latte Macchiato precies andersom. Hier  schenk je eerst de melk in. Dit laat je even afkoelen in een koud glas en hier voeg je later espresso aan toe. Daarom zie je bij een Latte Macchiato vaak wit-bruin-wit (melk-koffie-melkschuim) en bij een Caffè Latte bruin-wit (koffie-melk-melkschuim).

 

Wat is een koffie verkeerd?

Een koffie verkeerd klinkt heel Nederlands, en dat is het ook. Deze koffie bestaat niet uit Italiaanse termen zoals een espresso of latte. Een koffie verkeerd is filterkoffie met veel warme melk. De verhouding is meestal 50/50. Omdat het ‘normaal’ is om koffie te zetten met een klein scheutje melk, zit er in een koffie verkeerd veel melk met relatief weinig koffie. Daarom wordt dit ‘verkeerd’ genoemd.

 

Een cappuccino of latte bij jou op kantoor?

Ben je benieuwd of je met de bonen van Van Krieken Koffie een lekkere cappuccino kan zetten? Vraag vrijblijvend een koffieproeverij aan via ons contactformulier. Wij komen graag een keer langs.

verschil flat white cappuccino